DTÖ tekstil izleme organı başkanı Andras Szepesi anlaşmanın tam ve zamanında uygulanmasının sistemin güvenilirliğine olan inancı pekiştireceğini belirterek, tekstil ticaretindeki kotaların Ocak 2005 tarihinden itibaren ortadan kaldırılmasını savundu. Ekonomileri tekstil kotalarının iptal edilmesinden birinci derecede etkilenecek olan ülkelerse itirazlarını sürdürdüler. Türkiye toplantıda, Tunus ile birlikte, tekstil sektörünün istihdam, gelir ve yoksulluk üzerindeki etkilerini tartışma konusu […]
DTÖ tekstil izleme organı başkanı Andras Szepesi anlaşmanın tam ve zamanında uygulanmasının sistemin güvenilirliğine olan inancı pekiştireceğini belirterek, tekstil ticaretindeki kotaların Ocak 2005 tarihinden itibaren ortadan kaldırılmasını savundu.
Ekonomileri tekstil kotalarının iptal edilmesinden birinci derecede etkilenecek olan ülkelerse itirazlarını sürdürdüler. Türkiye toplantıda, Tunus ile birlikte, tekstil sektörünün istihdam, gelir ve yoksulluk üzerindeki etkilerini tartışma konusu haline getirmeye çalışırken, anlaşmanın ortaya çıkardığı olanaklardan az sayıdaki ülkenin faydalanabileceğini savundu. Öte yandan Türkiye, Tunus, Haiti, Ürdün, Romanya, El Salvador, Nikaragua, İsrail, Meksika, Kenya, Nijerya, Fas, Panama, Namibya, Ruanda ve Kosta Rika ile birlikte yapısal uyum maliyetlerine yönelik çözümlerin bir sonraki Konsey toplantısında ele alınması çağrısında bulundu. Çin ve Hindistan ise IMF ve Dünya Bankası’nın uyum sürecine daha aktif biçimde katkıda bulunması çağrısı yaptı. Toplantıda hakkında özel oturum yapılması çağrısı yapılan bütünleşme süreci, AB genişlemesi, geçiş savunma mekanizmaları ve idari konular gibi başlıkların ilki 18 Ekim’de gerçekleştirilecek.
(kaynak: www.wto.org’den sendika.org tarafından derlenmiştir)