Dünyada tarımda istihdam edilen nüfusun yüzde 96.2’si Türkiye’nin de içinde olduğu yoksul ülkelerde. Buna karşılık tarımda çalışan bir kişi, gelişmekte olan ülkelerde ortalama 672 dolarlık, gelişmiş ülkelerde 10 bin 334 dolarlık üretim gerçekleştiriyor. ANKARA (AA) – Dünyada, tarımda aktif olarak çalışan kişi başına tarımsal üretim açısından, gelişmiş ülkeler ile Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan […]
Dünyada tarımda istihdam edilen nüfusun yüzde 96.2’si Türkiye’nin de içinde olduğu yoksul ülkelerde. Buna karşılık tarımda çalışan bir kişi, gelişmekte olan ülkelerde ortalama 672 dolarlık, gelişmiş ülkelerde 10 bin 334 dolarlık üretim gerçekleştiriyor.
ANKARA (AA) – Dünyada, tarımda aktif olarak çalışan kişi başına tarımsal üretim açısından, gelişmiş ülkeler ile Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkeler arasında 15 kattan fazla fark bulunuyor. Bu fark, açlık ve gıda güvenliği sorununun gelişmekte olan ülkelerde ne kadar büyük risk oluşturduğunu gösteriyor.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Yurdakul ve Araştırma Görevlisi Seval Mutlu ‘nun FAO’nun rakamlarına dayanarak yaptıkları araştırma, dünyada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki gıda üretim ve bölüşümündeki ”uçurumları” bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre, 2001 yılında gelişmekte olan ülkelerde tarımda çalışan aktif nüfus başına tarımsal üretim değeri 672 dolar iken bu değer gelişmiş ülkelerde yaklaşık 15 kat daha fazla, 10 bin 334 dolar olarak gerçekleşti. Orta ve Güney Afrika’da tarımda çalışan aktif nüfus başına üretim 373 dolara kadar düşerken Kuzey Amerika’da 51 bin 298 dolara ulaşıyor.
Okyanusya’da tarımda çalışan kişi başına 10 bin 664 dolarlık, Avrupa kıtasında ise 8 bin 28 dolarlık tarımsal üretim yapılıyor. Araştırmada, gelişmiş ülkelerde tarımda çalışan nüfusun az olması, gelişmekte olan ülkelerde nüfusun büyük bölümünün tarımda olması nedeniyle kişi başına üretim rakamının gelişmekte olan ülkelerde çok düşük gerçekleşmesine neden olduğuna dikkat çekildi.
Gelişmiş ülkelerde 2001 yılında tarımda çalışan nüfus 96.7 milyon iken, gelişmekte olan ülkelerde 2 milyar 478.6 milyon kişi tarım sektöründe çalışıyordu.
Araştırmada kullanılan FAO verilerine göre, 2001 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 21.5’i gelişmiş ülkelerde, kalan yüzde 78.5’i gibi önemli bir kısmı ise gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızının düşmesi nedeniyle gelişmiş ülkelerdeki nüfusun dünya nüfusundaki payı 1980’de yüzde 26.4’ten, son 20 yılda yüzde yüzde 21.5’e düşerken gelişmekte olan ülkelerin payı yüzde 73.6’dan yüzde 78.5’e çıktı. Yakındoğu ve Kuzey Afrika, Orta ve Güney Afrika, gelişmekte olan Okyanusya ülkelerinde yıllık nüfus artış hızı hâlâ yüzde 2’nin üzerinde bulunuyor.
Dünyada 2001 itibarıyla 2 milyar 575.3 milyon olan tarımsal nüfusun yüzde 3.8’i gelişmiş ülkelerde, yüzde 96.2’si gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. 1980’den günümüze kadar gelişmiş ülkelerde tarımsal nüfusta mutlak olarak azalma yaşanırken gelişmekte olan ülkelerde artıyor.
Üretim alanında fark 21 kat
Endüstrileşmiş ülkelerdeki tarım nüfusu, son 20 yılda 67 milyondan 35.4 milyona düşerken toplam dünya tarım nüfusu içindeki payı da yüzde 3’ten yüzde 1.4’e indi.
Gelişmekte olan ülkelerdeki tarım nüfusu ise son 20 yılda 2 milyar 56.7 milyondan 2 milyar 478.6 milyona, toplam dünya nüfusu içindeki payı da yüzde 92.8’den yüzde 96.2’ye çıktı.
Araştırmaya göre, dünya tarım alanlarının büyük bölümüne gelişmekte olan ülkelerin sahip olmasına karşın tarımda çalışan nüfus başına tarımsal üretim alanında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında 21 kat fark bulunuyor.