Bergama’da siyanür yöntemiyle altın arayan eski adıyla Newmont Madencilik Şirketi açtığı sergide, çalışırken kullanılan araç-gereçleri sergiledi. Yaklaşık 1 hafta sürecek olan sergiye tepki gösteren siyanürlü madencilik karşıtı Bergamalı köylülerin avukatı Senih Özay, şirketin işçileri kullandığını söyledi. Bergama Ovacık’ta bulunan altın madeni işletmesinin Eurogold, Normandy ve Newmont’tan sonra şimdi de Frontier firmasına geçtiğini ifade eden Özay, […]
Bergama’da siyanür yöntemiyle altın arayan eski adıyla Newmont Madencilik Şirketi açtığı sergide, çalışırken kullanılan araç-gereçleri sergiledi. Yaklaşık 1 hafta sürecek olan sergiye tepki gösteren siyanürlü madencilik karşıtı Bergamalı köylülerin avukatı Senih Özay, şirketin işçileri kullandığını söyledi.
Bergama Ovacık’ta bulunan altın madeni işletmesinin Eurogold, Normandy ve Newmont’tan sonra şimdi de Frontier firmasına geçtiğini ifade eden Özay, bu firmanın da mahkeme kararına ve bilim insanlarına rağmen faaliyetlerine devam etmek istediğini vurguladı.
Yörede şimdiye kadar yürütülen çalışmaların sonucunda oluşan çevre zararları için 750 milyon dolarlık rehabilitasyon giderleri gerektiğini ifade eden Özay, “Bu bedeli ödemek istemeyen şirket mahkeme kararının arkasından dolanmak için hükümeti ve kamuoyunu etkilemek istiyor” dedi.
İşçilerin kendilerini kullandırmamalarını isteyen Özay, işçilere de şu öneriyi yaptı:
“İş kanununun 79. maddesi olan işin durdurulması halinde işçilerin maaşlarını almaya devam etme hakkı vardır, bu hakka sahip çıkın, yöre halkı ve çevrenin yararı için, bu hakka dayanarak mücadele edin.”