Kamu Personel Yasası AKP hükümetinin Kamu Personel Yasa Taslağı ile yaklaşık 1.5 milyon memur ”sözleşmeli” statüye geçecek. Memur sayısı ise 500 bin ile sınırlandırılacak. Maaş ödemede ”peşin ödeme yerine çalışılan ayın maaşının ödenmesi” sistemine geçilecek olması nedeniyle çalışanlar, 1 aylık maaşlarından feragat etmek zorunda kalacak. AKP hükümetinin son biçimini verdiği Kamu Personel Yasa Taslağı, sözleşmeli […]
Kamu Personel Yasası AKP hükümetinin Kamu Personel Yasa Taslağı ile yaklaşık 1.5 milyon memur ”sözleşmeli” statüye geçecek. Memur sayısı ise 500 bin ile sınırlandırılacak. Maaş ödemede ”peşin ödeme yerine çalışılan ayın maaşının ödenmesi” sistemine geçilecek olması nedeniyle çalışanlar, 1 aylık maaşlarından feragat etmek zorunda kalacak.
AKP hükümetinin son biçimini verdiği Kamu Personel Yasa Taslağı, sözleşmeli statüye geçirilerek kamu çalışanlarının iş güvencesiyle birlikte sosyal hakları da ortadan kaldırıyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndan (KESK) edinilen bilgiye göre taslakla getirilen düzenlemeler şöyle:
* Sözleşmeli personelin sözleşme süresi 1 yıl olacak. 10 yıl hizmeti olan sözleşmeli personelin dışındaki çalışanlarla yeniden sözleşme yapılması konusu tamamen iktidarın keyfiyetinde olacak.
* Şikâyet, bilgi ve belge isteme konularında birden fazla memur ya da sözleşmeli personelin toplu olarak başvurmaları, topluca işten çekilmeleri, göreve gelmemeleri, hizmetlerin yavaşlatılması sonucunu doğuracak eylemler yasak olacak.
* Memurlar ve tam zamanlı sözleşmeli personel için yıllık izinler, işgününe dönüştürülerek azaltılıyor. Buna göre, yıllık izinler hizmeti 1-5 yıl olanlar 15 gün, 6-15 yıl olanlar 20 işgünü, 15 yıldan fazla olanlar için 25 işgünü olacak. Yıllık izinlerin bir sonraki yıla aktarılması kaldırılıyor.
* Sözleşmeli personel, memurlara verilen hastalık izninin yarısı kadar izin kullanabilecek.
* Memur ve sözleşmeli personele yemek yardımı yapılacak, ancak çalışmayan eş için yapılan yardım kaldırılacak.
* Ücretlere yapılacak zammın belirlenmesinde ”memleketin ekonomik gelişmesi, genel geçim koşulları ve devletin maddi olanakları” göz önünde bulundurulacak.
* Çalışanlara maaş ödemesinde, ”peşin ödemeden çalışılan ayın maaşının ödenmesi” sistemine geçilecek. Bu sisteme geçilmesi durumunda, çalışanların aradaki bir aylık maaşı alamamaları gündeme gelebilecek.
Cumhuriyet – 7.9.2004