Geçtiğimiz ay boyunca ICTUR (Uluslar arası Sendikal Haklar Merkezi) Kolombiya’da sendikal haklara dönük saldırıları içeren aşağıdaki raporlara ulaştı. 29 Haziran: Kamu Hizmetleri İşçileri Sendikası Sintraemcali Başkanı Luis Hernandez’in ailesi ölüm tehditleri aldı. Sendika lideri, Kamu Hizmetleri Şirketi Emcali’nin özelleştirilmesini protesto etmiş ve işçi haklarına dönük saldırıları kınamıştı. Ölüm tehditleri yüzünden, Sintraemcali’nin lideri bu yıl içinde […]
Geçtiğimiz ay boyunca ICTUR (Uluslar arası Sendikal Haklar Merkezi) Kolombiya’da sendikal haklara dönük saldırıları içeren aşağıdaki raporlara ulaştı.
29 Haziran: Kamu Hizmetleri İşçileri Sendikası Sintraemcali Başkanı Luis Hernandez’in ailesi ölüm tehditleri aldı. Sendika lideri, Kamu Hizmetleri Şirketi Emcali’nin özelleştirilmesini protesto etmiş ve işçi haklarına dönük saldırıları kınamıştı. Ölüm tehditleri yüzünden, Sintraemcali’nin lideri bu yıl içinde üçüncü kez yer değiştirmek zorunda kalıyor.
1 Temmuz: Petrol İşçileri Sendikası USO, Mayıs’taki grevlerinin ardından sendika üyesi işçilere dönük saldırıları ortaya koyan bir rapor hazırladı. Raporda işçilere dönük ölüm tehditleri, yıldırma amaçlı saldırılar ve işçileri terörizmle suçlayan 33 hukuki soruşturma yer alıyor.
3 Temmuz: Küçük ve Orta Ölçekli Çitçiler Sendikası Sindagricultores’in Sucre sube komitesi üyesi Fanime Reyes, çetecilik suçlamasıyla tutuklandı.
7 Temmuz: Çiftçi Sendikası Sindagricultores’in kurucu başkanı Telberto Gonzalez’in kızı Nubia Gonzalez, çetecilikle suçlamasıyla istihbarat servisi polislerince tutuklandı.
12 Temmuz: Petrol İşçileri Sendikası USO üyesi ve Ecopetrol’deki son grevin aktif katılımcısı Camilo Borja Perez, Barrancabermeja’da öldürüldü.
14 Temmuz: Kamu Hizmetleri İşçileri Sendikası Sintraemcali’nin 60 üyesi, Emcali şirketi tarafından işten çıkarıldı. Atılan işçiler arasında Sendika Başkanı Luis Hernandez ve beş işçi önderi de bulunuyor. Sintraemcali şirket yönetiminin yolsuzluklarını kınamış ve Mayıs’ta da işçiler şirketin özelleştirilmesini protesto etmek için şirket binasını işgal etmişlerdi.
15 Temmuz: Klinik ve Hastane İşçileri Sendikası’nın yönetici üyesi bir hemşire olan Carmen Elisa Nova Hernandez, Bucaramanga’da öldürüldü. Hernandez, sendikanın üyelerine dönük saldırıları defalarca kınamasına ve devleti bu saldırıları önlemesi yönünde uyarmasına rağmen göz göre göre öldürüldü.
18 Temmuz: Tolima Tarım İşçileri Sendikası lideri Adolfo Tique, Dolores’te ordu güçleri tarafından tutuklanarak kaçırıldı. Sendikacının nereye götürüldüğü bilinmiyor.
19 Temmuz: Kolombiya Üniversite İşçileri Sendikası Sintraonicol liderlerinden Pedro Galeano ve Eduardo Camacho Rugeles, bir dizi ölüm tehdidi aldı. Devletten güvence talep ettiklerinde reddedildiler ve üniversite de, bu koşullarda, işlerine dönmelerini istedi.
22 Temmuz: Kolombiya Tarım Kooperatifleri Federasyonu Genel Başkanı Benedicto Caballero, Mecitas’ta öldürüldü.
22-26 Temmuz: Kamu İşçileri Sendikası Astdemp yöneticilerinden Martha Cecilia Diaz Suarez, sendika üyelerinin bir protestoda yer alması üzerine, Bucaramanga’da telefonla ölüm tehditleri aldı.
30 Temmuz: Palmira’da Burns Philp Colombia şirketi işçilerinden Alberto Munoz, Gıda Endüstrisi Sendikası Sinaltrainal’a henüz üye olmuşken işten çıkarıldı. Sendika bunun sendikal örgütlenmeye karşı bir saldırı olduğunu açıkladı.
5 Ağustos: Köylüler Derneği (ADUC) başkanı Hector Alirio, Sağlık İşçileri Sendikası (Anthoc-Arauca) başkanı Eduardo Prieto Chamusero ve CUT federasyonunun Arauca bölge örgütü üyesi Leonel Goyeneche; Kolombiya Ordusu tarafından vurularak öldürüldü.
Üç sendikacı da Arauca bölgesinde barış ve adalet için çalışan örgütlerin sözcüsü olarak biliniyordu. CUT, sendikacıların öldürülmesi bir “katliam”dır dedi. Ayrıca bu katliam sırasında, iki sendika yöneticisi de tutuklandı.
5 Ağustos: Henry Gonzalez Lopez ve Gerardo de Jesus Velez, Tulia’da San Carlos firmasında üye sendika üyesi olduktan sonra, kimliği belirsiz saldırganlarca vuruldu. Velez aldığı yaralar yüzünden iki gün sonra yaşamını yitirdi.
ICTUR Kolombiya’lı yetkilileri, sendikal haklara dönük bu saldırganlık
yüzünden yazılı olarak protesto etti; bu saldırıların önüne geçilmesi, sendikal haklar ve örgütlenme özgürlüğünün güvenceye alınması yönünde çağrı yaptı.
Kaynak: Uluslar arası Sendikal Haklar Merkezi/Kolombiya Bülteni 23: 10 Ağustos 2004
çeviri: sendika.org