Görüşmeler sırasında Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekilleri tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek, İl Özel İdareleri gibi bu yasanın da Çankaya Köşkü’nden döneceğini söylediler. Kanunla, getirilen değişikliklerden bazıları şöyle: Başbakan Yardımcısı sayısı üçü, Devlet Bakanı sayısı ise sekizi geçemeyecek. Devlet Bakanlıkları dışındaki bakanlık sayısı 15 olacak. Bu Bakanlıklarından Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Çalışma […]
Görüşmeler sırasında Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekilleri tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek, İl Özel İdareleri gibi bu yasanın da Çankaya Köşkü’nden döneceğini söylediler. Kanunla, getirilen değişikliklerden bazıları şöyle:
Başbakan Yardımcısı sayısı üçü, Devlet Bakanı sayısı ise sekizi geçemeyecek.
Devlet Bakanlıkları dışındaki bakanlık sayısı 15 olacak. Bu Bakanlıklarından Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları dışındaki bakanlıklar taşra teşkilatı kuramayacak.
Hükümetin görevi sona erdiğinde Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı hariç diğer müsteşarlar ile, seçimle gelenler dışındaki başkan ve genel müdürlerin görevleri kendiliğinden sona ermiş sayılacak. Bu şekilde görevi sona erenler kadro şartı aranmaksızın Bakanlık müşaviri olarak görev yapacak.
Dışişleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı hariç diğer bakanlıklar yurtdışı teşkilatı kuramayacak. Mevcut teşkilatlar kaldırılacak.
Merkezi idare, Mahalli idarelerin sorumluluk alanlarına giren görev ve hizmetler için doğrudan ihale ya da harcama yapamayacak.
Mahalli idarelere yetki, görev ve sorumluluklarıyla orantılı gelir kaynakları sağlanacak. Genel bütçe vergi gelirlerinden mahalli idarelere pay aktarılacak
Gereksiz hizmetler tasfiye edilecek, bunun yerine hizmet alımı imkanı sağlanacak. Merkezi idare ve yerel yönetimler, kanunlarda öngörülen bazı hizmetleri sivil toplum örgütlerine ya da özel sektöre yaptırabilecek.
Kamu kurumları hukuka uygunluk, performans ve mali kriterlere göre denetlenecek.
Kurumların iç denetimi, yöneticilerin görevlendireceği iç denetim elemanları tarafından yapılacak. Dış denetimi ise Sayıştay gerçekleştirecek.
Kamu kurum ve kuruluşları, temel karar ve işlemlerini, mal ve hizmet alım-satımlarını, projelerini ve yıllık faaliyet raporlarını kamuoyuna açıklayacak.
Mahalli idarelerin görev alanındaki işlem ve eylemlerden kaynaklanan sorunların çözümü için her ilde bir Halk Denetçisi görev yapacak. Halk denetçileri İl Genel Meclisleri tarafından seçilecek.
ntvmsnbc.com