Kararı değerlendiren köylülerin avukatı Senih Özay, şirketin üretimi durdurarak bölgeyi boşaltması gerektiğini söyledi. Bergama Ovacık’ta yıllardır siyanürle altın üretimine karşı çıkan köylülerin hukuk mücadelesine yeni bir karar daha eklendi. Danıştay, yürütmenin iptal kararına rağmen Bakanlar Kurulu’nun onayıyla üretime devam eden Normandy firmasının çalışmalarını sonlandırması yönünde karar verdi. Köylülerin avukatı Senih Özay “Cumhurbaşkanının onayına sunulmayan, resmi […]
Kararı değerlendiren köylülerin avukatı Senih Özay, şirketin üretimi durdurarak bölgeyi boşaltması gerektiğini söyledi.
Bergama Ovacık’ta yıllardır siyanürle altın üretimine karşı çıkan köylülerin hukuk mücadelesine yeni bir karar daha eklendi. Danıştay, yürütmenin iptal kararına rağmen Bakanlar Kurulu’nun onayıyla üretime devam eden Normandy firmasının çalışmalarını sonlandırması yönünde karar verdi.
Köylülerin avukatı Senih Özay “Cumhurbaşkanının onayına sunulmayan, resmi gazetede yayımlanmayan benim bile avukat olarak sekiz ayda Strasbourg’tan bulabildiğim bir gizli kararname bu. Buna yürütmeyi durdurma kararı verdiler. Sağlık Bakanlığı, Orman, Çevre bakanlığı gizli kararnameye dayanarak deneme izni, orman tahsis izni çevre izni veriyorlardı. Artık veremez duruma düştü kimsecikler. Dolayısıyla artık firmanın pılısını pırtısını toplayıp gitmesi gerekiyor.
Özay hükümetin ikinci bir gizli Bakanlar Kurulu kararı çıkartarak üretime izin vermesinin Anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Özay “Türkiye’de sayın Demirel’den gelen yasaları paspas gibi kullanan bir gelenek var. Kanun en geç 30 günde mahkeme kararına uyulur dediği için yirmi dokuzuncu gün gizli kararname daha çıkarıp çok uluslu şirketlere devam diyebilir ya da itiraz hakları var Dava Daireleri Genel Kuruluna ama itiraz ettik diye firmanın faaliyetlerine göz yumabilirler. Anayasa’da ‘İdareler Valiler, Bakanlar, Bakanlar Kurulu veya Parlemento, mahkeme kararlarına direnemez, geciktiremez, değiştiremez’ der. Yapanlar ağırlaştırılmış müebbetle karşı karşıya kalırlar” dedi.
Özay, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Odası, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası gibi sivil toplum kuruluşlarını hukuk kararlarının uygulanması konusunda baskıcı olmaya çağırdı.
Kaynak: www.ntvmsnbc.com