Hay el-Selloum banliyosundaki petrol fiyatlarının yükselmesini protesto eden gösteri çatışmaya dönüştü. Ordu birliklerinin kalabalığın üzerine ateş açması sonucu en az 5 eylemci ölürken 60’dan fazlası da ağır yaralandı. Ertesi gün 300 eylemci Çalışma Bakanlığı’nı bastı ve bilgisayarları ve elektronik cihazları pencereden attıktan sonra binanın ilk katını ateşe verdi. Lübnan Genel Emek Konfedarasyonu isimli sendika tarafından […]
Hay el-Selloum banliyosundaki petrol fiyatlarının yükselmesini protesto eden gösteri çatışmaya dönüştü. Ordu birliklerinin kalabalığın üzerine ateş açması sonucu en az 5 eylemci ölürken 60’dan fazlası da ağır yaralandı. Ertesi gün 300 eylemci Çalışma Bakanlığı’nı bastı ve bilgisayarları ve elektronik cihazları pencereden attıktan sonra binanın ilk katını ateşe verdi.
Lübnan Genel Emek Konfedarasyonu isimli sendika tarafından ekonomik politikaları ve petrol fiyatlarını protesto etmek için ülke çapında eylemler örgütlendi.
Polis sözcülerine göre, İtfaiye birlikleri Hay el-Selloum çevresindeki yaklaşık 600 kişilik grubu dağıtmak için tazyikli su sıktılar ancak eylemciler buna taşlarla karşılık verdi. Ve bunun üzerine ordu birlikleri ateş açtı.
Eylem okulları, toplu taşımayı da felç etti. Hava trafiği de eylem nedeniyle 3 saat boyunca kesildi.
Ordu yetkilileri eylemcilerin askeri araçlara saldırarak tahrip ettiğini ve 5 askeri yaraladığını açıkladı. Ancak sadece bir eylemcinin öldüğünü ve birisi ağır olmak üzere üçünün de yaralandığını kabul ettiler.
Yerel televizyonlarda otomatik silahlarla havaya ateş eden askerleri ve yaralı sivilleri taşıyan eylemcilerin görüntülerine yer verildi. Havayı silah dumanların kapladığı görüldü. Görgü tanıkları göre askerlerin yerde yatan bir eylemciyi dövdüklerini ve ikisini de askeri bir araca bindirip götürdüklerini söylediler.
Başkent Beyrut’ta, hükümet binasının dışında bir çok eylemci yüksek petrol fiyatlarını, ekonomik politikaları ve işsizliği kınayan pankartlar taşıyarak oturma eylemi yaptı. Üzerinde “hükümet bizi petrol öncesi döneme dönmeye zorluyor” yazan bir eşşek de sergilendi.
Başkentin 80 km güneyindeki Tire’de 100 kadar taksici şehre girişi bir saat engelledi. Ordu güçlerinin gelmesiyle yol tekrar açıldı. Daha sonra taksiciler tavanlarındaki sembolik ekmek dilimleriyle şehirde tur attılar ve şehrin meydanında hükümetin kendilerini açlığa zorladığını söyleyen bir bildiri okudular.
Toplu Taşıma Sürücüleri Sendikası başkanı, Abdel-Amir Najda, 40,000’den fazla taksi ve otobüs sürücüsünün grev yapacağını ve ülke çapında yolları kesebileceklerini bildirdi.
1943’e kadar Fransız sömürgesi kalan ve 1990’lara kadar da kanlı bir iç savaş yaşayan Lübnan’ın ekonomisi hala büyük bir batak içinde. Ülkenin 34 milyar dolarlık ,yani GSMH’nın yüzde 185’i kadar, dış borcu var. Borç ödemeleri ülkenin gelirlerinin yüzde 47’sini bulmuş durumda.