Siz de görüşlerinizi yazmak isterseniz FORUM sayfamızı ullanabilirsiniz. 1 Mayıs’ı Politik Zeminde Tartışmak – İrfan Kaygısız 1 MAYIS 2004/İstanbul Kutlamalarının Ardından-Sendika.org Taksim’e Az Kaldı-Yıldırım Türker Umudun İstanbul Yürüyüşü-Şükran Soner 1 Mayıstan ders çıkarmak – Evrensel 1 Mayıs’a uymadı- Hüseyin Deniz EMEK GÜNLÜĞÜ-Seyit Aslan 1 Mayıs kazanıldı-Atılım EMEP, Çağlayan Statükosunun Esiri-ESP 1 MAYIS’ın Ardından-Elif Çağlı KESK […]
Siz de görüşlerinizi yazmak isterseniz FORUM sayfamızı ullanabilirsiniz.
1 Mayıs’ı Politik Zeminde Tartışmak – İrfan Kaygısız
1 MAYIS 2004/İstanbul Kutlamalarının Ardından-Sendika.org
Taksim’e Az Kaldı-Yıldırım Türker
Umudun İstanbul Yürüyüşü-Şükran Soner
1 Mayıstan ders çıkarmak – Evrensel
1 Mayıs’a uymadı- Hüseyin Deniz
EMEP, Çağlayan Statükosunun Esiri-ESP
1 MAYIS’ın Ardından-Elif Çağlı
KESK Yönetimi Tarafından Üye Tüm sendikalara gönderilen Bilgi Yazısı:
2004 1 Mayıs’ıyla ilgili Yönetim Kurulumuzda gerekli değerlendirmeler yapılmış ve Türkiye genelinde emekçilerin kendi talepleriyle birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak en geniş şekilde kutlanması için gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verilmiş ve diğer emek örgütleriyle görüşmeler yapılmıştır.
Konuyla ilgili gelişmeler aşağıdaki gibidir:
1.DİSK tarafından yapılan bir çağrıya Genel Sekreterimiz katılmış, bu toplantıda İstanbul’da 1 Mayıs için Taksim’e başvuru kararı alınmıştır. Toplantıya toplam 6 örgüt; 4 konfederasyon (Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK) ve meslek örgütlerinden TMMOB ve TTB katılmıştır. Daha sonra Hak-İş Taksim’e başvuru komitesinde yer almayacağını açıklamıştır. Ve Taksim’e başvuru 3 konfederasyon (Türk-İş, DİSK ve KESK) tarafından yapılmıştır. Bu toplantıda özellikle örgütümüz Abide-i Hürriyet Meydanı’nın 1 Mayıs için uygun olmadığını belirtmiş, bu konuda diğer örgütler bizim görüşümüze katılmışlardır.
2.Daha sonra Emek Platformu Ankara’da toplanmış, Türkiye’nin her tarafında 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararı almıştır. Ancak Kamu-Sen bu toplantıya katılmamış, 1 Mayıs kutlamaları içerisinde olmayacağını iletmiştir.
3.İstanbul’da 4 konfederasyon bir araya gelerek 1 Mayıs kutlamaları için çeşitli girişimlerde bulunmuş, ancak, alan konusunda Valiliğin gösterdiği Abide-i Hürriyet Meydanı konusunda bir mutabakat sağlanamamıştır. Bütün itirazlarımıza rağmen Türk-İş Valiliğin işaret ettiği alanı tercih etmiş, böylelikle daha önceden konuşulan Sultanahmet, Saraçhane, Beyazıt gibi alanları da talep etmeksizin reddetmiş durumdadır. Emekçilerin bölünmemesi konusunda yapmış olduğumuz bütün girişimler sonuç vermemiştir. Valiliğin önerdiği ve sonradan vazgeçtiği Kazlıçeşme (aslında Abide-i Hürriyet Meydanından farklı olmayan) alanı ise tarafımızdan “birlik adına” kabul edildiği halde, Türk-İş buna da itiraz etmiş ve burdan da herhangi bir sonuç alınamamıştır.
4.Bunun üzerine DİSK ve KESK olarak durum değerlendirmesi yapılmış, bir kez daha 4 konfederasyon başkanı olarak bir araya gelinmiştir. Yapılan görüşmelerde Türk-İş Abide-i Hürriyet dışında herhangi bir alanda olmayacaklarını, kendi örgütlerine de bu konda yazı çıkarttıklarını ifade etmiştir. Hak-İş ise, birlikte kutlanmadığı takdirde İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarına katılmayacağını açıklamıştır.
5.Bu gelişmeler üzerine tekrar DİSK ve KESK durum değerlendirmesi yapmış, her koşulda 1 Mayıs’ı birlikte kutlamaya karar verilmiştir. İlk başvurunun Taksim olması nedeniyle ve Valiliğin de uygun bir alan göstermemesi sonucunda 1 Mayıs alanında kutlamanın gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu durum 27.04.2004 Salı günü ortak bir basın metniyle kamuoyuna açıklanmıştır. Açıklamamızda, 4 konfederasyonun birlikte kutlamasına, Türk-İş’in Abide-i Hürriyet meydanından vazgeçmesi durumunda herhangi bir engel olmadığı vurgulanmıştır.
Yukarıdaki gelişmeler yapılan görüşmeler hakkındaki bilgiyi içermektedir. Ancak, Emek Platformu ve Türk-İş’le yaşanan sorunlar yeni değildir. Biz bütün eylem ve etkinlikleri gerçekleştirirken üzerimize düşen sorumluluğu hep gösterdik. Bütün ısrarlarımıza rağmen Türk-İş’in dayatmacı tutumları ortak davranmaya engel olmuştur. 1 Mart 2003 Savaş Karşıtı eylemde, 6 Mart 2004 Kamu Yönetimi Temel Kanunu eyleminde bir arada olma isteğimiz hep geri çevrildi. Ancak emekçiler mücadelede ve alanda birleşti. Meclis önünde yaptığımız Kamu Yönetimi ile ilgili eylemlerde bile ortak kararımız olmasına rağmen Türk-İş ya yer ya da zaman değiştirdi. Birlik ve beraberlik adına, bu koyu da kamuoyuna yansıtmadık. Emek hareketinin Türk-İş yönetiminin sürdürdüğü yanlış çizgiye teslim olmaması gerektiği, bu konudaki duyarlılığın ve esnemenin belirli bir noktadan sonra olamayacağı açıktır.
Konuya ilişkin, örgütümüzün kararlı ve net tutumu örgütsel birliğimiz açısından önemlidir. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.