İzmir’in Aliağa ilçesinde TÜPRAŞ tesisleri önünde eylem yapan Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası’na (Petrol-İş) üye işçiler, TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesini protesto etti. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, “Bu satıştan hem ülkemiz, hem de Tüpraş’ın küçük yatırımcıları büyük zarar görecektir” dedi. TÜPRAŞ giriş kapısı önünde toplanan yaklaşık 750 işçi, hükümet ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aleyhine […]
İzmir’in Aliağa ilçesinde TÜPRAŞ tesisleri önünde eylem yapan Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası’na (Petrol-İş) üye işçiler, TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesini protesto etti.
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, “Bu satıştan hem ülkemiz, hem de Tüpraş’ın küçük yatırımcıları büyük zarar görecektir” dedi.
TÜPRAŞ giriş kapısı önünde toplanan yaklaşık 750 işçi, hükümet ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aleyhine sloganlar atarak TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi çalışmalarına tepki gösterdi.
Eylemde herhangi bir olay meydana gelmedi, ancak işçiler öğleye kadar işbaşı yapmadı. Eylem boyunca rafinerinin sadece asgari çalışma zorunluluğu olan birimleri çalıştı, kara dolumu ve tankerlere satış yapılamadı.
İşçilere hitaben konuşan Petrol İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, TÜPRAŞ’ın borsadaki çeşitli manipülasyonlar yoluyla borsa değerinin düşük tutulmak istendiğini iddia etti.
Soruşturma yapılmadı
Doğangül, şöyle konuştu:
* Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ hisselerine, 2000’de 4 milyar dolar değer biçilerek hisselerin, yüzde 31.1’i halka arz oldu.
* 370 bin civarında küçük yatırımcıya yapılan bu halka arzdan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), l.2 milyar dolar kaynak sağladı. Nisan 2002’de yapılan ikinci halka arzda hisseler yarı yarıya değer kaybederek, 6000 TL’ye düştü.
* 4 Nisan 2002’de hisse değerinin dibe vurması karşısında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), manipülasyon iddiasına yönelik soruşturma başlatacağını açıkladı, ancak hiçbir işlem yapılmadı.
Menkul Kıymetler Borsası, İMKB endeksinin, yüzde 100 oranında yükselmesine karşın TÜPRAŞ hisselerinin sabit kaldığını ifade eden Doğangül, “Bu durum, Tüpraş hisseleri üzerinde küçük bir grubun manipülasyon yaparak hisseleri topladığını göstermektedir. Buradaki amaç, hisselerin değersizleştirilerek belirli ellerde toplanmasını sağlamak ve kamu payının tamamen devredilmesinden sonra şirket üzerinde söz sahibi olmaktır” dedi.
Dava açın çağrısı
TÜPRAŞ’ın Tatneft ve Zorlu Grubuna devrinin SPK ve Ticaret Kanunu hükümlerine aykırı olduğunu savunan Doğangül, “Bu devir işlemi, SPK ve Ticaret Kanunu hükümlerine de aykırıdır. Tüm bu nedenlerle küçük yatırımcıları, haklarını aramak ve korumak için, bu devrin iptali istemiyle dava açmaya, Genel Kurul’a katılarak görüşlerini tutanaklara geçirtmek suretiyle ileride yasal haklarını alabilme şansını saklı tutmaya çağırıyoruz” dedi.
Doğangül, “Tüpraş’ın devri kamuya, topluma, çalışanlara olduğu kadar küçük yatırımcısına da büyük zarar getirecektir. Bu zararın ve tehlikenin önlenmesi için, çok geç olmadan herkesi, sorumluluğa ve hak arama mücadelesine davet ediyoruz.” diye konuştu.(