24-25 Nisan tarihinde yapılan KESK Danışma Kurulu, kutlamaya ilişkin tartışmalar karşısında KESK’in daha önce aldığı kararlar çerçevesinde ortak bir miting yapmak için çaba gösterilmesini kararlaştırdı. KESK, 26 Nisan-2 Mayıs haftasını “Birlik Mücadele ve Dayanışma Haftası” olarak kabul etmiş ve 28 Nisan’da 1 Mayıs’a dek sürecek ve Ankara’dan başlayarak İstanbul’da 1 Mayıs Alanı’nda sonuçlanacak bir yürüyüş […]
24-25 Nisan tarihinde yapılan KESK Danışma Kurulu, kutlamaya ilişkin tartışmalar karşısında KESK’in daha önce aldığı kararlar çerçevesinde ortak bir miting yapmak için çaba gösterilmesini kararlaştırdı. KESK, 26 Nisan-2 Mayıs haftasını “Birlik Mücadele ve Dayanışma Haftası” olarak kabul etmiş ve 28 Nisan’da 1 Mayıs’a dek sürecek ve Ankara’dan başlayarak İstanbul’da 1 Mayıs Alanı’nda sonuçlanacak bir yürüyüş yapacağını bildirmişti. Aynı kararında KESK 1 Mayıs’ı Çağlayan’da kutlamayacağını da ifade etmişti.
DİSK Başkanlar Kurulu 26 Nisan günü toplandığı sıralarda Türk-İş de 1 Mayıs günü Çağlayan’da miting yapmak için müraacatta bulundu. Gelişmeleri değerlendiren DİSK Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs’ı 1 Mayıs alanında kutlama biçimindeki önceki kararını yineledi ve bu kararı öncelikle KESK’le paylaşma, daha sonra da TTB ve TMMOB’nin desteğini sağlama düşüncesini benimsedi.
DİSK ile KESK arasında yapılan görüşmeler kısa sürede tamamlandı ve her iki konfederasyon, 1 Mayıs’ı 1 Mayıs alanında kutlama kararında birleştiler; TTB ile TMMOB’yi bu kararda kendileriyle birlikte olmaya çağırdılar. TTB ve TMMOB de karara desteğini bildirdi. Bunun üzerine saptanan bu ortak kutlama biçiminin 27 Nisan Salı günü saat 11’de DİSK Genel Merkezinde bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.
Aynı sıralarda, valiliğin Türk-İş’in Çağlayan’da yapacağı kutlamalarda Şişli güzergahını yürüyüşe kapatacağı bilgisi alındı. Diğer yandan, Türk-İş’e bağlı bazı sendika ve şubelerinin Çağlayan’daki mitinge Perpa istikametinden katılmayacağı, Zincirlikuyu’da ayrıca toplanarak yürüyüşe geçecekleri öğrenildi.
Bütün bu gelişmeler yaşanırken sosyal demokrasinin solundaki politik parti ve örgütlenmeler 24 Nisan Cumartesi günü biraraya gelerek bir değerlendirme yapmaya çalıştı. Yapılan değerlendirmelerde 1 Mayıs kutlamalarında ortaya çıkan belirsizliğin giderilmesi ve Türk-İş, DİSK ve KESK’in ortak düzenleyiciliğinde tek bir 1 Mayıs kutlaması yapılması yönünde çağrıda bulunulması kararlaştırıldı. Aynı çağrı 25 Nisan’da da yinelendi. Sol platformun 26 Nisan günü yaptığı toplantıda ise 1 Mayıs’ta emek hareketindeki bölünme eğiliminin önüne geçilemeyeceği bir gerçeklik olarak kabul edilirken, DİSK ve KESK ile diğer ilerici emek örgütlerinin üzerinde anlaştığı bir kutlama programının ortaya çıkması halinde bu programa duyarsız kalınamayacağı genel bir eğilim olarak belirdi. Sol platform, 27 Nisan’da DİSK’te yapılacak basın açıklamasının sonrasında toplanarak ortak tutumları belirginleştirmeyi kararlaştırdı.