Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan toplumsal hareketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının önemli bir kısmının temsilcileri, Avrupa Sosyal Forumu’nun Genel Hazırlık Toplantısı için 16-18 Nisan 2004’te İstanbul’da buluşacaklar. ASF GHT süresince, Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan gelmiş olan sendikaların, büyük kitle örgütlerinin, Avrupa azınlık ve göçmen örgütlerinin, kadın ve çevre örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yüz yüze görüşme olanağı olacak. […]
Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan toplumsal hareketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının önemli bir kısmının temsilcileri, Avrupa Sosyal Forumu’nun Genel Hazırlık Toplantısı için 16-18 Nisan 2004’te İstanbul’da buluşacaklar. ASF GHT süresince, Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan gelmiş olan sendikaların, büyük kitle örgütlerinin, Avrupa azınlık ve göçmen örgütlerinin, kadın ve çevre örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yüz yüze görüşme olanağı olacak. Bu örgütler arasında yedi milyon üyesi olan TUC (İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Fransa’nın en büyük sendika konfederasyonu CGT veya Cobas (İtalyan sendikal taban örgütlenmeleri) gibi çeşitli ülkelerin işçi sendikaları konfederasyonları ve tek tek sendikalarından, Attac’tan, Avrupa çapında milyonları sokağa döken, Stop the War Coalition – İngiltere veya CND gibi savaş karşıtı ve barış örgütlerinden, İtalya’dan Rifondazione ve Yunanistan’dan Synaspismos gibi büyük siyasi partilerden, İtalyan Sosyal Forumu gibi irili ufaklı çok sayıda sosyal forumdan, irili ufaklı kadın örgütlerinden, çok sayıda çevre örgütünden, yine çok sayıda öğrenci örgütünden, sayısız anti-faşist ve ırkçılık karşıtı örgütten, vb çevrelerden katılım söz konusu olacak. Avrupa toplumsal hareketlerinin toplantı yerini İstanbul olarak seçmelerindeki başlıca amaç, Türkiye’deki toplumsal hareketlerle buluşmak.
Toplantının düzenlenmesiyle ilgili olarak oluşturulan Örgütleme Komitesi’ne, bugüne kadar katıldıklarını beyan eden kurumlar:
Barış Anneleri İnisiyatifi • DEHAP • Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) • DSİP • Göç-Der • Greenpeace • Halkevleri • İstanbul Tabip Odası • Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) • Karakedi Kültür Merkezi • Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu • Mazlum-Der • Mezopotamya Kültür Merkezi • ÖDP • SODEV • Sosyal Diyalogu Geliştirme Derneği • Sosyalist Emek Hareketi (SEH) • TUHAD • Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şubeleri • Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi • Yeşiller
Örgütleme Komitesi Raporu • 18.3.2004
Çalışma grubu toplantılarını her Perşembe günü Karakedi Kültür Merkezi’nde yapmayı sürdürüyor.
ASF GHT’ye yurtdışından yaklaşık 120-150 kişi ve yurtiçinden ise 100-120 kişinin katılması bekleniyor. Toplantı, 13-14 Aralık 2003’te Londra’da başlayan ve Ekim ayında yine Londra’da tamamlanacak olan Avrupa Sosyal Forumu örgütlenmesi sürecinin bir parçası. Toplantının gündemi de bu süreçle ilişkili olarak şekillenecek. Dolayısıyla toplantıya katılacakların, Avrupa Sosyal Forumu süreçlerine dahil olmayı ya da bu konuda bilgilenmeyi amaçlayanlar olması bekleniyor.
ASF’nin Avrupa çapında faaliyet sürdüren dört temel çalışma grubu var: • Program: Bu grup asıl olarak ASF Londra 2004’te gerçekleşecek olan her türlü etkinliğin içeriği, konuşmacıları, kimler tarafından örgütleneceği, ortak konulara hangi ülkelerden hangi konuşmacıların katılacağı, bunların sayısı, toplantıların biçimi, ortak eylemin içeriği gibi konuları belirleyecek. Bu çalışma grubuna Türkiye’den de dileyen herkes katılabilir. Sürece daha önce katılmamış olmak bir engel olmayacak. İstanbul’daki toplantılarda Türkçe’ye çeviri yapılacak.
• Pratik işler: Bu çalışma grubu asıl olarak Londra’da düzenlenecek olan Forum’un toplantı salonları, konaklamalar, yiyecekler, vizeler, vb sorunlarıyla ilgilenecek.
• Genişleme: Bu çalışma grubunun temel görevi, sürece katılanların sayısını artırmak. Özellikle kadınlar, sakatlar, göçmenler ve gençler gibi ayrımcılığa uğrayan gruplara pozitif ayrımcılık uygulanıyor.
• Çeviri: Çeviri işleri Forum’un en önemli işlerinden biri. Bu konuda faaliyet sürdüren simültane çevirmenlerin uluslararası bir ağı olan Babels görev alıyor. Londra 2004’de Türkçe çeviri yapılan toplantıların sayısının artırılması hedefleniyor.
Bu çalışma grupları, Aralık ayında Londra’da başladıkları çalışmalarını İstanbul’da da sürdürecek. 1 Nisan itibariyle ASF Londra 2004’e seminer, atölye vb etkinlik başvuruları kabul edilmeye başlanacak ve İstanbul’da programın ayrıntıları ele alınacak.
İstanbul’daki toplantıda Türkiye’den katılanların kendilerini ifade etmeleri ve içeriğe yönelik olarak toplantıya taşıyacakları siyasi gündemler konusunda şu olanaklar söz konusu:
• Toplantının belirlenen gündemi içinde her çalışmaya katılabilir ve her konuda görüş bildirilebilir.
• Gündem içinde yer alacak olan “Sosyal Hareketler Buluşması”nda, Avrupa toplumsal hareketlerin ortak mücadele takviminde yer alması istenilen konular, dile getirilebilir.
• Özellikle Program çalışma grubunun çalışmaları sırasında, Forum’un öne çıkaracağı konularda öneriler yapılabilir ve alınan kararların parçası olunabilir.
• Londra’da gerçekleşecek olan üçüncü Avrupa Sosyal Forumu’nun genel prensipleri ve örgütlenmesine dair yapılacak tartışmalara katkıda bulunulabilir ve alınacak kararlara ortak olunabilir.
Ön hazırlık toplantıları: ASF GHT’ye Türkiye’den katılacakların bilgilendirilmesi ve toplantıya kolektif hazırlık amacıyla, İstanbul’da en az iki ön hazırlık toplantısı planlanıyor. Bu toplantılarda:
• ASF Londra 2004’e etkin bir şekilde nasıl katılabiliriz?
• Londra’da mümkün olan en fazla sayıda seminer, atölye ve benzeri etkinliği nasıl örgütleriz?
• Örgütlemek istediğimiz etkinlikleri, Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’daki partnerlerimizle nasıl ortaklaştırabiliriz?
• Türkiye’deki yeni liberal saldırılara karşı mücadelemizin ve savaş karşıtı hareketimizin deneyimlerini nasıl etkin bir şekilde ASF süreçlerine taşır ve bunları nasıl Avrupa toplumsal hareketleriyle paylaşabiliriz?
• Türkiye’den toplumsal hareketler olarak yeni liberal politikalara, Bush’a ve savaşlara karşı tutumlarımızı ortaklaştırabilir ve ASF sürecine kolektif bir şekilde dahil olabilir miyiz? sorularına kolektif yanıtlar bulunmaya çalışılacak. Tüm bu çalışmalar, etkin bir Türkiye Sosyal Forumu sürecinin başlaması için bir olanak olarak görülüyor ve ASF GHT’nin hemen arkasından Türkiye Sosyal Forumu Girişimi başlatılmak isteniyor.
Kayıtlar:
Toplantılar, bir sempozyum, seminer veya söyleşi niteliği taşımadığı için halka açık olmayacak ve katılımlar ön kayıt sistemiyle gerçekleşecek. Dünya Sosyal Forumu’nun ilkelerini benimseyen ve Avrupa Sosyal Forumu’nun örgütlenmesinde yer almak isteyen her kurum ve kişi toplantılara katılabilir.
Toplantı kayıtları mail ile veya toplantı günü açılacak kayıt masasında yapılabilir.
Kayıt cüretleri:
50.000.000 TL kurumsal temsilciler için
25.000.000 TL bireysel katılımcılar için
Hazırlık toplantılarının takvimi:
16 Nisan 2004, Cuma:
Toplantı Yeri: Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
TMMOBAdres: Katip Mustafa Çelebi Mah. İpek Sokak, No: 13 (4. kat), 80050 Beyoğlu – İstanbul
Taksim yönünden Tünel istikametine doğru İstiklal Caddesi’ne girerseniz, bir kaç yüz metre ilerde, solda Küçükparmakkapı Sokak’tan içeri girin. Sokakta, sol tarafta İpek Sokak’ı göreceksiniz.
17-18 Nisan 2004, Cumartesi ve Pazar
Toplantı Yeri: Bilgi Üniversitesi
Adres: Kuştepe Kampusu, Büyük Salon, İnönü Cad. No: 28, Kuştepe – Şişli <
br />
İstanbul Sosyal Forumu:
E-mail: [email protected]
Telefon: +90-537-723 54 94 (F. Levent Sensever), +90-536-259 73 64 (Erkin Erdogan), +90-537-354 29 39 (Nuran Yuce).
Simültane Çeviriler için: [email protected] (Yaman)
Büro: Sosyal Diyalogu Geliştirme Derneği, ASF Londra 2004 süreçlerinin örgütlenmesinde, İstanbul Sosyal Forumu’na bürosunu kullanma olanağı sağladı.
Derneğin adresi: İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, No: 22, Beyoğlu – İstanbul.
Tel: 0212-243 37 14 ve 15
Avrupa Sosyal Forumu
Avrupa Sosyal Forumu (ASF), Dünya Sosyal Forumu’nun (DSF) forum süreçlerini kıtasal ve yerel düzeyde yaygınlaştırmak amacıyla aldığı bir karar üzerine, ilk kez 2002 yılında İtalya’nın Floransa kentinde gerçekleşti. İkincisi, 2003’ün Kasım ayında Paris’te düzenlendi. Üçüncü ASF ise 14-17 Ekim 2004’te Londra’da düzenlenecek.
12-16 Kasım 2003 tarihleri arasında gerçekleşen ikinci ASF’ye yaklaşık 60.000 kişi, 15 Kasım’da “Irak’taki işgale karşı ve sosyal bir Avrupa” için düzenlenen ortak eyleme ise 100.000 kişi katıldı. Hafta boyunca Paris’in hemen her bir köşesinde sosyal forum etkinlikleri hakimdi. Kentin dört farklı bölgesinde, 130 değişik yerde 55 büyük forum, 250 seminer ve bir o kadar da atölye gerçekleşti. Forum’a 900’den fazla konuşmacı davet edilmişti. Avrupa’nın ve dünyanın dört bir köşesinden gelen aşağıdan küreselleşme hareketinin aktivistleri, “başka bir Avrupa” ve “başka bir dünya” için alternatifleri tartıştı. Savaş karşıtı hareketin, kadın hareketinin, çevre hareketinin, sendikaların ve özellikle Avrupa’daki göçmen örgütlerinin geniş katılımı söz konusuydu.
Paris’te tartışılan konular, hareketin çeşitliliği oranında zengindi. En popüleri olan “eğitim”, “öğrenciler”, “kadın”, “savaş” ve “işçi sınıfı” gibi konuların dışında, “Avrupa’da sürdürülebilir ve adil bir tarım”, “Konut hakkı”, “Balkanlar’da unutulan çatışmalar”, “Alternatif küreselleşme hareketi kendini sorguluyor” gibi çok sayıda farklı ilgi alanına yönelik konular da tartışıldı. Avrupa anayasası konusu da oldukça yaygın bir şekilde ele alınan konulardan biriydi. Ancak Irak’ta işgal ve Filistin öne çıkan konulardı. Tartışılanlar arasında doğrudan Türkiye’deki siyasi gündemi ilgilendiren, “Balkanlar”, “AB genişleme süreci”, “Kürt sorunu” ve “İslam” gibi konular da vardı. ASF sadece bir etkinlik değil. Hareketlerin hareketinin bir araya geldiği politik ve dinamik bir süreç. Sürecin dinamiğini, savaşa karşı mücadele, ekonomik alandaki mücadeleler, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele içinde olan hareketler ve ‘süper güç’ olarak adlandırılan tüm bu toplumsal hareketlerin yeni liberal küreselleşmeye karşı duruşları şekillendiriyor.
Bu derece geniş ve çeşitliliği barındıran bir harekette farklı düşüncelerin yer alması kaçınılmaz. Nitekim, Forum’un geleceğine yönelik yaklaşımlarda özellikle iki farklı eğilimin giderek daha net bir biçimde şekilleniyor. Bir yanda seminerleri önemseyen ve Forum’u bir ‘etkinlik’ olarak gören, diyalogu öne çıkaran anlayış, öte yanda savaşları ‘küresel sermayenin askeri yüzü’ olarak görüp, savaş karşıtlığını ve radikal mücadeleyi öne çıkaran eğilim. Bu iki eğilim, farklılıklarına rağmen Forum içinde yan yana duruyor. Milyonlarca savaş karşıtının sokağa çıktığı 15 Şubat 2003 küresel eylem günü, bir önceki yıl Floransa’da karara bağlanmıştı. Bu yıl da ABD’den United for Peace and Justice örgütünün önerisiyle, ABD’nin Irak’a saldırdığı günün yıldönümü olan 20 Mart 2004 günü, işgale karşı küresel eylem günü olarak yine sosyal forum süreçlerinde kabul edildi ve hayata geçti. Geçen yıl Paris’te gerçekleşen ASF’ye katılanlar arasında Türkiye’den, Barış Anneleri İnisiyatifi, DEHAP, DSİP, Halkevleri, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Tabip Odası, KESK, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Marmaris Çevre Koruma Derneği, ÖDP, SODEV, TMMOB, Yeşiller gibi kurumlar ve çok sayıda bağımsız katılımcı vardı.
ASF, bir konferans ya da hareket kongresi; ideolojik bir birliktelik değil. ASF, tıpkı DSF gibi, ortak ve topluma açık politik bir tartışma ve diyalog alanıdır. Avrupa’nın her bir köşesinden toplumsal hareketler, sivil toplum örgütleri, değişik kültürler ve mücadele deneyimleri, bu ortak zeminde buluşuyor, kendilerini ifade ediyor ve buradan ortak mücadele takvimleri oluşuyor. ASF, farklı öznelere (kadınlar, gençler, işçiler, öğrenciler, göçmenler…) gerçek ve demokratik katılım hakkı tanımayı; özellikle toplumsal dışlanmanın öznelerinin (evsizler, devletsiz halklar, sakatlar, işsizler…) ve değişik kültürlerin aktif katılımını sağlamayı hedefliyor. Önceliklerden biri de Avrupa Birliği toprakları dışında kalan bölgelerin katılımı ve Akdeniz’in ‘öteki’