Devlet Personel Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Başbakan Bülent Ecevit imzalı genelge önümüzdeki günlerde yayımlanacak. Genelgede yeniden yapılandırma çalışmalarının nasıl ve hangi süre içinde gerçekleştirileceği detaylı şekilde yer alacak. 1 Temmuz’da başlıyor Genelgeye göre, norm kadro çalışmaları 1 Temmuz’da başlayacak. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, […]
Devlet Personel Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Başbakan Bülent Ecevit imzalı genelge önümüzdeki günlerde yayımlanacak. Genelgede yeniden yapılandırma çalışmalarının nasıl ve hangi süre içinde gerçekleştirileceği detaylı şekilde yer alacak.
1 Temmuz’da başlıyor
Genelgeye göre, norm kadro çalışmaları 1 Temmuz’da başlayacak. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DPT, YSK, Devlet Personel Başkanlığı, ÖSYM, YÖK, Eximbank, Türkiye Kalkınma Bankası, Hacettepe, Boğaziçi ve Pamukkale üniversitelerinin de aralarında bulunduğu 20 kuruluş, norm kadro çalışmasını 31 Aralık 2001’de tamamlamış olacak.
Aralarında Maliye, Bayındırlık ve İskan, İçişleri, Milli Eğitim, Orman, Sağlık, Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, SSK, DSİ, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları, Vakıflar, Yurt-Kur ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun da yer aldığı 23 kuruluş ise bu alandaki yeniden yapılandırmayı 30 Haziran 2002 tarihine kadar gerçekleştirecek. Büyükşehir belediyeleri ile bunların kurdukları birlik, işletme ve müesseseler de önümüzdeki ay norm kadro çalışmalarına start verecek ve söz konusu çalışmayı, 30 Haziran 2003 tarihine kadar bitirecek.
Bütün kurumlar kapsam dahilinde
Dışışleri Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi, Milli Piyango, Petrol İşleri, AB Genel Sekreterliği ve Danıştay’ın da bulunduğu 17 kuruluşta ise norm kadro çalışmaları 1 Mart 2002’de başlayacak ve 31 Ağustos 2002’de son bulacak. İl özel idareleri, büyükşehir haricindeki belediyeler ile bunların kurduğu birlik ve işletmelerde de 1 Mart’da uygulamaya konulacak program 31 Aralık 2003’te tamamlanacak.
Adalet, Çalışma, Çevre, Kültür, Sanayi ve Ticaret, Turizm ve Ulaştırma Bakanlıkları ile Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Karayolları, Köy Hizmetleri, TMO, Türkiye Kömür İşletmeleri, BOTAŞ, TEDAŞ, TEAŞ, Ziraat ve Halk Bankaları, Türk Telekom gibi kuruluşlarda ise norm kadro çalışmalarına 1 Ekim 2002’de geçilecek ve çalışmalar 30 Eylül 2003’te bitirilecek.
Başbakanlık, Yargıtay ve Sayıştay, Toplu Konut İdaresi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Darphane, Eti Bor AŞ gibi kuruluşlarda ise norm kadro çalışmaları 1 Kasım 2002’de başlayıp 30 Nisan 2003’te sona erecek. TÜPRAŞ, SEKA, TEKEL, Çaykur gibi bazı KİT’ler ise norm kadroyu 1 Temmuz- 31 Aralık 2003 tarihleri arasında gerçekleştirecek.
Başbakanlık genelgesine göre, kamu kuruluşları norm kadro çalışmalarını Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’ne, Milli Prodüktivite Merkezi’ne, üniversitelerin bu alanda uzmanlaşmış öğretim üyelerine, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nca yeterlilikleri onaylanan özel kuruluşlara yaptırabilecek. Aynı şekilde sayılan kuruluşların gözetiminde kendi eğitimli personeli kanalıyla da norm kadro çalışmalarını gerçekleştirebilecek. Norm kadro çalışmaları 3 aşamada yürütülecek.
Birinci aşamada teşkilat analizi yapılacak. Burada da öncelikle mevcut teşkilat yapısı ortaya konulacak. Ardından örgüt analizine gidilecek. Örgüt analizi sonucu mevcut teşkilat yapısının sürdürülmesi ya da değişiklikler yapılması suretiyle yeni bir teşkilat şeması önerilecek.
Hangi işi kim yapacak?
İkinci aşamada görev-iş tanımlaması yapılacak. İş analizleri ile kamu kuruluşunun faaliyetini sürdürebilmesi için hangi işlerin, memur, sözleşmeli ve sürekli işçiler kanalıyla yürütüleceği ve hangi nitelikle personel istihdam edileceği tespit edilecek. İlgili kuruluşun geçici işçiye ihtiyacı varsa bu da ortaya konacak. Son aşamada ise norm kadro ve pozisyon sayıları belirlenecek.